Library & Information Science Objective Type Questions and Answers Part 2

1. Size of library catalogue card
A. 14cm*8cm
B. 12.5cm*7.5cm
C. 18.3cm*8cm
D. 10cm*7.5cm

2. The standard size of an accession register is?
A. 15” x 13”
B. 16 x 13”
C. 12” x 5”
D. 5” x 3

3.First Indian librarian before independence was
A. John Macfarlane
B. Harinath De
C. B. Kesvan
D. Khan Bahadur M.A. Asadulla

4. The first centre to use computer in the library and information activities in india is
A. DESIDOC
B. INSDOC
C. DRTC
D. UGC



5. Resource sharing is the part of
A. Library cooperation
B. Library administration
C. Library management
D. Library cataloging

6. Binary system of numbers uses only
A. 4
B. 5
C. 2
D. 1

7. BSO in classification stands for
A. Basic Subject of Organization
B. Broad Subject Ordering
C. Bibliography of Subject Ordering
D. Bibliographic Subject Organization

8. The book ‘Library Administration’ was brought out by Ranganathan in
A. 1925
B. 1933
C. 1931
D. 1935

9 “To provide the best books to the maximum readers at the least cost” said by
A. Dr. S. R. Ranganathan
B. P. N. Kaula
C. E.Mayo
D. Melvil Dewey

10. How many digits have in the ISSN
A. 10
B. 8
C. 13
D. 15

Answers: 1 (B), 2 (B), 3 (B), 4(B), 5(A), 6(C), 7(B), 8(D), 9(D), 10(B)

Note: KVS Librarian study material will be launched soon on this website. Fill your details via Contact form to notify you as it launch.

About the Author

The Author has not yet added any info about himself